• Wpisów: 67
  • Średnio co: 14 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 19:37
  • Licznik odwiedzin: 2 485 / 1019 dni
 
przepisyedyty
 
Przepis z: www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…

3 łyżki (30 g) mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (około 300 g)
oliwa lub olej roślinny
opcjonalnie: 1/4 cebuli i łyżka posiekanych świeżych ziół lub natki pietruszki
SOS POMIDOROWY:
1 łyżka oliwy
1 mała cabulka
1 ząbek czosnku
1/2 puszki pomidorów
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki listków bazylii (opcjonalnie)

Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z tartą na dużych oczkach cukinią i opcjonalnie z drobno startą cebulą oraz posiekanymi ziołami.
Rozgrzać patelnię z oliwą, nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Podawać z sosem pomidorowym lub TZATZIKI. Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.
SOS POMIDOROWY:
W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulkę, pod koniec dodać starty czosnek. Dodać pomidory z puszki i ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną bazylią (niekoniecznie). Można też dodać papryczkę chili.
WSKAZÓWKI

W sezonie letnim można zrobić SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW.

Nie możesz dodać komentarza.