• Wpisów: 67
  • Średnio co: 9 dni
  • Ostatni wpis: 225 dni temu, 19:37
  • Licznik odwiedzin: 2 073 / 631 dni
 
przepisyedyty
 
Przepis z: www.kwestiasmaku.com/(…)przepis.html…
1 litr bulionu
40 g masła
1/2 cebuli
1 łyżeczka suszonego estragonu i/lub 2 łyżki świeżego posiekanego
150 g ryżu arborio na risotto
60 ml białego wina
skórka starta z 1 cytryny oraz sok z 1/3
30 g startego parmezanu
świeżo zmielony pieprz (biały i czarny)
1/2 łyżeczki kurkumy
opcjonalnie: 2 łyżki sosu rybnego

Risotto cytrynowe: Zagotować bulion razem z sosem rybnym, trzymać bulion na małym ogniu podczas gotowania risotta. Do wysokiego garnka włożyć połowę masła i roztopić, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 6 minut co chwilę mieszając. Dodać ryż i smażyć mieszając przez około 1 minutę. Następnie dodać suszony estragon i kurkumę a po chwili wlać wino i odparować gotując przez około 2 - 3 minuty.
Stopniowo, po pół szklanki dodawać gorący bulion co chwilę mieszając gotować aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodawać kolejną porcję bulionu i tak gotować przez około 20 minut aż ryż będzie al dente (miękki na zewnątrz, w środku lekko jędrny). Do ugotowanego ryżu dodać sok i skórkę z cytryny, szczyptę zmielonego białego pieprzu. Odstawić risotto pod przykryciem na 2 minuty, następnie dodać resztę masła, starty parmezan i świeży estragon jeśli mamy, wymieszać.
W czasie gdy gotujemy risotto smażymy łososia: pożyć go na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej patelni) skórką do dołu. Grillować przez około 8 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować jeszcze przez 4 minut. Przełożyć na talerz i zdjąć skórkę, odwrócić stroną bez skórki do góry.
Risotto wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć łososia, udekorować cząstkami limonki, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zielonymi listkami.

Nie możesz dodać komentarza.