• Wpisów: 67
  • Średnio co: 19 dni
  • Ostatni wpis: 2 lata temu, 19:37
  • Licznik odwiedzin: 2 954 / 1353 dni
 
przepisyedyty
 
Przepis z: dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/(…)razowiec-bana…

1 duże jajko + 1 białko jaja
15 g mąki razowej (pszennej lub np orkiszowej)
1 płaska łyżka mielonego siemienia lnianego
1 płaska łyżka mąki migdałowej lub mielonych orzechów
szczypta soli
1 dojrzały banan (ok 90 g po obraniu)
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
opcjonalnie bakalie do posypania

Banana ucieramy na papkę (na małych oczkach tarki).
W misce roztrzepujemy jajko i białko, dodajemy rozdrobniony owoc, siemię lniane, razową mąkę oraz mąkę migdałową (lub mielone orzechy).
Całość dokładnie mieszamy i wylewamy masę na bardzo mocno rozgrzaną patelnię.
Smażymy pod przykryciem (na małym ogniu) po około 2 minuty z obu stron

Gotowego omleta nakładamy na talerz, polewamy jogurtem naturalnym i opcjonalnie posypujemy bakaliami (ja użyłam jagód goji, jak również zostawiłam mały kawałek banana, pokroiłam w plastry i  również ułożyłam na wierzchu).
353kcal 19g białka

Nie możesz dodać komentarza.